THE CONSORTIUM LED BY BOUYGUES BÂTIMENT NORD-EST IS CHOSEN TO CONSTRUCT THE NEW “CITÉ ADMINISTRATIVE” COMPLEX IN LILLE

Contacts presse

Hubert Engelmann
01.30.60.52.81
h.engelmann@bouygues-construction.com

Marie Pinot
01.30.60.52.81
m.pinot@bouygues-construction.com

Mardi 20 juillet 2021
As part of a renovation plan for its administrative buildings, the French government, in conjunction with the city of Lille and the European Metropolis of Lille, has awarded Bouygues Bâtiment Nord-Est and its partners the contract to carry out the new Cité Administrative project. Worth a total of €107 million (of which Bouygues Construction's share is €99.8 million), this project combines energy efficiency with environmental quality and quality of use.
 

The current emblematic Cité Administrative building could not be renovated while remaining in service due to the scale of the work, so the French government wanted to move its administrative services to this new Cité Administrative to improve the conditions in which the public is received and the 2,000 employees work.
This project, one of the largest tertiary projects in the Lille region, was launched in the form of a global performance contract with high expectations in terms of quality of use and energy performance. In association with the architectural firms Valode & Pistre and Coldefy, the Bouygues Bâtiment Nord-Est teams proposed an ambitious project that was perfectly suited to an area of Lille that is undergoing a complete transformation.
 
The site chosen for the construction of the complex is located in the Porte des Postes sector, between the Boulevard de Strasbourg and the Boulevard Périphérique (the Lille ring road). The 38,400 m² complex will be divided into five buildings, housing 18 government services and agencies currently spread over several buildings in Lille on a single site.

The complex has been designed like a campus providing services for the public and for state employees.
 


Part of the city of Lille
The project, inserted in the heart of the existing urban fabric, interacts closely with the neighbourhood and opens up to the city. The organisation of the project offers visual continuity between the city and its suburbs. Its varied volumes are designed to encourage the entry of daylight.

At one with nature
In an extension of the Concorde district, one of the greenest parts of Lille, the complex will fit harmoniously into the city. With 10,000 m² of landscaped gardens, terraces and hanging gardens, the five buildings will be refuges of biodiversity.

Village life
The new complex is designed on a human scale, resembling a village with an interior street, houses and a distinctive signature building located on the Porte de Postes roundabout. The street will connect the various government services and agencies, and will be dotted with cafeterias and shared spaces. A restaurant available for personnel from all the services and agencies will be located centrally at an elevated level, like a village square.

Agility and flexibility
The project aims to achieve optimum quality of use for the public and future occupants, combining quality of access and well-being at work through bright and comfortable spaces, functionality thanks to flexible and modular offices, and durability through reversible buildings.

Low consumption, low temperatures
To meet the energy challenge, the new complex is designed to be exemplary in terms of sustainable construction. The architecture is based on a low-tech and bioclimatic design combining sustainable materials, sobriety and environmental quality.  This approach encourages energy savings and makes it possible to dispense with air-conditioning while providing a pleasant working environment.

Energy performance, quality of use and biodiversity will be guaranteed by PassivHaus (passive building), Osmoz and Effinature labels. The project also will have the E3C1 level and complies with the first level of the Bâtiment Biosourcé label, thanks to the use of over 700 tonnes of timber.

The contract for the design, construction and operation/maintenance was signed on July 13 by the Prefect of the Hauts-de-France region. Works will start at the end of 2021, with delivery scheduled for late 2023.

 
Key figures of the project
  • 38,400 m² of floor area
  • 5 buildings connected by an internal street
  • 480 parking spaces
  • Treatment of grounds and gardens based on the 6 local biotopes
  • 3 accreditations: PassivHaus, Osmoz and Effinature
  • 700 tonnes of timber
Participants in the project
  • Bouygues Bâtiment Nord-Est: lead company
  • Valode & Pistre: architect
  • Coldefy: architect
  • VP Design: interior design
  • SLA: landscaping
  • Bérim: electricity, fire safety and main services engineering
  • Inddigo: HQE, energy performance
  • Elan: space planning
  • Métroergo: ergonomics
  • SIM Engineering: acoustics
  • Setec Bâtiment: structural, HVAC, plumbing and sanitary engineering
  • 8’18’’: lighting design
  • Studis Ingénierie: kitchen engineering
  • Bouygues Energies & Services: operation and maintenance